info@luks-pz.net
+38534312588

PET RAZLOGA ZAŠTO POSJETITI POŽEGU

Ako sa glavnog gradskog trga krenete pokraj Gradske kuće prema zapadu, doći ćete do uske i strme cestice koja će vas odvesti do brda Sokolovac. Brdo je dobilo ime po fra Luki Ibrišimoviću zvanom „Sokol“ koji je, prema legendi, zajedno s malobrojnim Požežanima stvarao veliku buku te tako protjerao mnogobrojnu Osmanlijsku vojsku iz grada. Na putu do Sokolovca, možete pozvoniti za mir na „Lukinom zvonu“, koji je tamo podignut u njegovu čast. Putem nastavljate do krajnje točke s koje se pruža najljepši pogled na Požešku kotlinu. Ne sjećate se kada ste zadnji put bili na pikniku? Prepustite se osjetilima i uz prekrasan pogled uživajte u slavonskim delicijama na pravom pikniku organiziranom ispod Domovinskog križa, kojega su na to mjesto postavili franjevci sredinom 19. stoljeća.

Nakon piknik uživanja, spustite se u centar grada pokraj Tekije, gdje se nalazi nepresušan izvor hladne i pitke vode. Legenda s Tekije glasi: „Onaj koji popije vode sa izvora Tekije ili nikada ne ode iz Požege a zasigurno je nikada i ne zaboravlja“.

Izvor: Turistička zajednica grada Požege

Silaskom u centar grada, uz lagani city bike tour, obavezno posjetite Dijecezanski muzej sa bogatom kulturnom i sakralnom baštinom, katedralu sv. Terezije Avilske te riznicu katedrale.

Izvor: Požeška biskupija

U restoranima diljem Požeško-slavonske županije potražite oznaku Okusi Zlatne Slavonije gdje možete isprobati pravu, domaću, slavonsku kuhinju. Naša preporuka je Požeški vinogradarski ćevap, sastavljen od najboljih komada svinjetine i junetine nabijene na ražnju između kojih je nanizana slanina, luk i paprika. Vinogradarski ćevap je jelo Muzeja u loncu, projekta koji skuplja stare recepte i rekonstruira zaboravljena jela ovog kraja. Vinogradarski je ćevap u 18. i 19. stoljeću bio vrlo popularan i poznat kao naslijeđe Osmanlija. Nekada je bilo glavno jelo na slavonskim slavljima, a s vremenom je običaj blijedio i “na životu” su ga održali samo vinogradari, koji su ga od Vincelova do Martinja koristili za svoje fešte u vinogradima. 

Ova slika ima prazan alt atribut ; naziv datoteke je image-7.png

Cijelu avanturističku priču zaokružite u požeškoj pivnici Slawoner, gdje možete isprobati vrhunska craft piva izvorne požeške proizvodnje. Pivnica je dobila karakteristično ime slavonskog podneblja iz vremena baruna Trenka a inspiracija je pronađena u njegovoj čuvenoj rečenici: „Ich bin Slawoner”.

Na kraju dana, uživajte u luksuznim vilama Montis Aurea, smještene u srcu Papuka-Parka prirode i Geoparka pod UNESCO zaštitom.  Kuće primaju od 6 do 8 osoba, luksuzno su opremljene, a svaka sadrži kamin, jacuzzi, saunu, vanjski bazen i mnogo drugih detalja za relaksaciju i za potpuni odmak od gradske vreve. I o najmlađim gostima se vodilo računa te će tako mališani uživati u trampolinu, biljaru, stolnom tenisu i nogometu te pikadu ili se pak okušati u streličarstvu. U ponudi su i bicikli s kojima možete obići okolne lokalitete i uživati u prekrasnoj prirodi.

Izvor: Vile Montis Aurea

Dobro nam došli u Požegu!

About the Author

Leave a Reply

*